• pamirkyti žirniai: 1,5 stiklinės (itin tinka skaldyti žirniai, juos reikia mirkyti vos keletą valandų)
    • bulvės: 3-4
    • druska
    • pipirai
  1. Pirmiausia žirnius virkite, kol šie sukrenta. Tada atskirai išvirkite bulves bei jas sugrūdame. Sumaišykite trintas bulves su sukritusiais žirniais, pagardinkite druska bei pipirais. Galite košę valgyti vieną ar patiekti kaip garnyrą prie kitų, pvz., žuvies, patiekalų. Skanaukite!
  2. Pastebėjimas: Viena iš Kūčių vakaro patiekalų grupių yra košės. Seniau būdavo verdama grucė – stambių miežinių (perlinių) kruopų košė; grucė su aguonomis, likusiomis nuo aguonpienio; šutynė, verdama iš bulvių, pupų, žirnių ir kviečių; pusmarškonė košė – sugrūstos su miltų priedu virtos bulvės; drebučiai, verdami iš pagrūstų ir nusijotų kviečių, ir kiunkė – žirnių ir bulvių košė. Gamindami kiunkę atskirai išvirdavo žirnius ir nuskustas bulves. Viską dėdavo į vieną puodą ir grūsdavo drauge, tačiau taip, kad žirniai liktų apysveikiai. Valgydavo su raugintais kopūstais, žuvimis.
  3. Pastebėjimas: Kiunke galite pakeisti įprastą bulvių koše.